Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Εναρξη Θερμικής αστάθειας

Η θερμική αστάθεια είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες σε ηπειρωτικές κυρίως περιοχές.
Ενώ ο καιρός ξημερώνει πεντακάθαρος και δεν υπάρχει σημάδι αλλαγής του καιρού, κάποια συννεφάκια που φουσκώνουν σιγά-σιγά πάνω απο τις ορεινές κυρίως περιοχές, μπορεί να φτάσουν σε φάση ανάπτυξης και ωρίμανσης κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας και να δώσουν βροχές και καταιγίδες, οι οποίες μπορεί μεν κάποιες φορές να είναι ραγδαίες, κρατούν δε συνήθως λίγη ώρα, ενώ χαρακτηρίζονται από έντονη τοπικότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό που συνέβη στις 22 και 23 Μαρτίου στην Καλαμάτα.
Στις 22 μαρτίου, η πόλη χωρίστηκε στα δύο, με τις ανατολικές περιοχές της να βλέπουν δυνατή βροχή και ψιλό χαλάζι, ενώ οι Δυτικές της, να λούζονται από τις ακτίνες του ηλίου και μερικές μόνο ψιχάλες να πέφτουν σκόρπιες...
Εδώ βλέπουμε χαρακτηριστικά τη βροχή που πέφτει στο ανατολικό κομμάτι της πόλης από μία από τις διαδικτυακές κάμερες που καλύπτουν τον καιρό της περιοχής



Στα δεξιά της εικόνας προς τα ανατολικά, φαίνεται και ουράνιο τόξο, καθότι δυτικά υπάρχει ήλιος!!!
Ετσι εξηγείται και γιατί δεν έβρεξε στα δυτικά της πόλης!
Την επόμενη όως ημέρα, στις 23 δηλαδή, εγινε το αντίθετο.
Αρχικά, εβρεξε και σε πιο Δυτικές περιοχές του νομού, όπως στην Κορομηλιά και στο Πεταλίδι ταυτόχρονα και αργότερα φάνηκε να βρέχει προς Ασπρόχωμα και Θουρία, ενώ τελικά άρχισε να συννεφιάζει απο Βορειοδυτικά της πόλης και να βρέχει σε όλα τα Δυτικά μέρη της πόλης, ουσιαστικά εκεί που δεν έβρεξε χθες!!!
Κοιτάξτε εικόνα από την κάμερα που κοιτάει προς τα Βόρεια και Βορειοδυτικά



Αριστερά που είναι τα Δυτικά, φαίνονται "κουρτίνες" βροχής να πέφτουν στο έδαφος, ενώ στα δεξιά που είναι τα ανατολικά, ο καιρός είναι καθαρός!!!
Εκτίμηση μας είναι ότι Ασπρόχωμα μέχρι Θουρία, δέχτηκαν καλό νερό.
Οπως και να έχει, μιας και αρχίζει η περίοδος της θερμικής αστάθειας, θα επανέλθουμε πιο αναλυτικά στο σημαντικό αυτό καιρικό γνώρισμα της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Σημειωτέον, οτι βασική προυπόθεση για την ανάπτυξη δυνατής αστάθειας στην περιοχή, είναι να πνέουν πολυ ισχυροί ΒΑ άνεμοι, στην ουσία μελτέμια, στην Ανατολική χώρα, ενώ στην περιοχή μας να έχουμε σχετική άπνοια, ή ασθενείς νότιους ανέμους και θα το αναλύσουμε εν καιρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου