Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες

Η κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας που έβαλε τη χώρα στο ψυγείο και έδωσε σημαντικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και ανατολικά της χώρας επηρέασε σημαντικά όπως αναμενόταν και τη Μεσσηνία. Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν ήταν ιδιαίτερα χαμηλές και σε συνδυασμό με τους ισχυρότατους ανέμους βόρειας συνιστώσας δημιούργησαν προβλήματα σε καλιέργειες του νομού. Δυστυχώς όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν συνοδεύτηκαν από χιονοπτώσεις στο νομό. Αν και οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα χαμηλές και ικανές να υποστηρίξουν χιονοπτώσεις μέχρι και τη θάλασσα δυστυχώς απουσίαζε ο υετός. Αιτία ήταν η τελική θέση των συστημάτων που έστρεψαν τους ανέμους σε βορειοανατολικούς οι οποίοι στην περιοχή μας δρουν ως ξηροί καταβατικοί άνεμοι. Αποτελέσμα όπως έδειξαν και οι μετεωρολογικοί σταθμοί μας ήταν οι πολύ χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας και κατά συνέπεια η απουσία μηχανισμού δημιουργίας υετού. Εν τέλει ο χιονιάς περιορίστηκε στον ορεινό όγκο του Ταυγέτου με περιορισμένες όμως χιονοπτώσεις σε σχέση με τη δυναμική της ψυχρής εισβολής.
Παρ' όλη την απουσία χιονοπτώσεων κρατάμε τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ για πολλούς από τους σταθμούς μας. Συγκεκριμένα οι ελάχιστες θερμοκρασίες που καταγράφησαν ήταν:

Ταύγετος: -9.4 deg. C
Κορομηλιά: -1.8 deg. C
Γαργαλιάνοι: -0.3 deg. C
Πύλος-Γιάλοβα: 0.4 deg C
Καλαμάτα: 0.9 deg. C
Πεταλίδι: 1.8 deg. C

Να σημειώσουμε ότι στον Ταύγετο οι -9.3 βαθμοί Κελσίου καταγράφησαν με θυελλώδη άνεμο που κατέβαζε την αίσθηση ψύχους (wind chill) στους -16 βαθμούς!! Πραγματικά αντίξοες συνθήκες. Ανάλογα την τοπογραφία σε πολλά μέρη του νομού οι θερμοκρασίες ενδέχεται να έπεσαν ακόμα περισσότερο. Ενδεικτικά αναφέρουμε αναστροφική περιοχή σε απόσταση μικρότερη του 1 km από τον σταθμό των Γαργαλιάνων κατέγραψε θερμοκρασία -6 βαθμούς Κελσίου.

Θερμοκρασίες στο νομό τα ξημερώματα 2:00 πμ της Τετάρτης 9/3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου