Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Η πρώτη σοβαρή κακοκαιρία του 2012


Τη μέρα των θεοφανίων βρήκε ο καιρός να δείξει τα δόντια του στο νομό μας.
Είχαμε σοβαρή κακοκαιρία με πολύ ισχυρούς εώς θυελλώδεις Νότιους-Νοτιοδυτικούς ανέμους και πάνω από την ξηρά εκτός από τη θάλασσα και έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις.
Κατεγράφησαν πολλές ζημιές σε δρόμους απο κατολισθήσεις, στο δίκτυο της ΔΕΗ και πιθανόν και σε αγροτικές καλλιέργειες.
Ενδεικτικά είναι τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν στους σταθμούς του δικτύου μας
σύμφωνα με τον παρακάτω χάρτη:



Αν αναλογιστούμε οτι ο μέσος όρος της βροχόπτωσης για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι γύρω στα 112 χλσ, μπορείτε να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα για τη βροχή που έπεσε στον Ταύγετο με τα 124 χιλιοστά σε Νέδουσα και Νιοχώρι, τα 73,2 χλσ σε Τουριστικό Ταυγέτου και τα 76,4 χλσ σε Γαργαλιάνους, ενώ ο σταθμός της κορομηλιάς έχασε την επικοινωνία του στις 13:00 όταν ειχε ήδη καταγράψει 53,8 χλσ!!!
Στον Μάνεση είχαμε γύρω στα 58 χλσ ενώ φτωχός συγγενής αναδείχθηκε η Καλαμάτα με μόλις 24,6 χλσ στον ένα σταθμό στο Νησάκι όταν ο δεύτερος στην περιοχή των Αγίων Ταξιαρχών κατέγραψε γύρω στα 30χλσ.
Ακόμα και τώρα σημειώνονται βροχές στο νομό, όχι όμως τόσο έντονες, ενώ στα ορεινά άνω των 1000μ έχει αρχίσει χιονόπτωση, δείτε στο Τουριστικό αυτή την ώρα που το έχει στρώσει το χιόνι:



Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να κατέβουν πιο χαμηλά τις πρωινές ώρες και τα φαινόμενα όσο προχωράει η μέρα θα εξασθενούν και μια μικρή έξαρση ίσως παρουσιαστεί κυρίως πάλι στα ορεινά τις απογευματινές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου