Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Εναρξη Θερμικής αστάθειας

Η θερμική αστάθεια είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες σε ηπειρωτικές κυρίως περιοχές.
Ενώ ο καιρός ξημερώνει πεντακάθαρος και δεν υπάρχει σημάδι αλλαγής του καιρού, κάποια συννεφάκια που φουσκώνουν σιγά-σιγά πάνω απο τις ορεινές κυρίως περιοχές, μπορεί να φτάσουν σε φάση ανάπτυξης και ωρίμανσης κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας και να δώσουν βροχές και καταιγίδες, οι οποίες μπορεί μεν κάποιες φορές να είναι ραγδαίες, κρατούν δε συνήθως λίγη ώρα, ενώ χαρακτηρίζονται από έντονη τοπικότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό που συνέβη στις 22 και 23 Μαρτίου στην Καλαμάτα.
Στις 22 μαρτίου, η πόλη χωρίστηκε στα δύο, με τις ανατολικές περιοχές της να βλέπουν δυνατή βροχή και ψιλό χαλάζι, ενώ οι Δυτικές της, να λούζονται από τις ακτίνες του ηλίου και μερικές μόνο ψιχάλες να πέφτουν σκόρπιες...
Εδώ βλέπουμε χαρακτηριστικά τη βροχή που πέφτει στο ανατολικό κομμάτι της πόλης από μία από τις διαδικτυακές κάμερες που καλύπτουν τον καιρό της περιοχής



Στα δεξιά της εικόνας προς τα ανατολικά, φαίνεται και ουράνιο τόξο, καθότι δυτικά υπάρχει ήλιος!!!
Ετσι εξηγείται και γιατί δεν έβρεξε στα δυτικά της πόλης!
Την επόμενη όως ημέρα, στις 23 δηλαδή, εγινε το αντίθετο.
Αρχικά, εβρεξε και σε πιο Δυτικές περιοχές του νομού, όπως στην Κορομηλιά και στο Πεταλίδι ταυτόχρονα και αργότερα φάνηκε να βρέχει προς Ασπρόχωμα και Θουρία, ενώ τελικά άρχισε να συννεφιάζει απο Βορειοδυτικά της πόλης και να βρέχει σε όλα τα Δυτικά μέρη της πόλης, ουσιαστικά εκεί που δεν έβρεξε χθες!!!
Κοιτάξτε εικόνα από την κάμερα που κοιτάει προς τα Βόρεια και Βορειοδυτικά



Αριστερά που είναι τα Δυτικά, φαίνονται "κουρτίνες" βροχής να πέφτουν στο έδαφος, ενώ στα δεξιά που είναι τα ανατολικά, ο καιρός είναι καθαρός!!!
Εκτίμηση μας είναι ότι Ασπρόχωμα μέχρι Θουρία, δέχτηκαν καλό νερό.
Οπως και να έχει, μιας και αρχίζει η περίοδος της θερμικής αστάθειας, θα επανέλθουμε πιο αναλυτικά στο σημαντικό αυτό καιρικό γνώρισμα της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Σημειωτέον, οτι βασική προυπόθεση για την ανάπτυξη δυνατής αστάθειας στην περιοχή, είναι να πνέουν πολυ ισχυροί ΒΑ άνεμοι, στην ουσία μελτέμια, στην Ανατολική χώρα, ενώ στην περιοχή μας να έχουμε σχετική άπνοια, ή ασθενείς νότιους ανέμους και θα το αναλύσουμε εν καιρώ.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Λοιπόν, βρήκα δύο φωτογραφίες του χιονιού του ΄87 από τον φίλο τον Φώτη απ'ο την Κηπούπολη, εκεί που είχαμε πρωτοεγκαταστήσει τον σταθμό της Καλαμάτας





Δεν είναι πολύ καλής ποιότητας, ωστόσο μπορεί κάποιος να καταλάβει το πόσο μεγάλη ποσότητα χιονιού είχε πέσει τότε στην περιοχή.
Πρέπει να είναι απο την Κυριακή 9 Μαρτίου ΄87, δυο μέρες μετά το χιόνι, ενώ το απόγευμα της ιδίας μέρας, ξανασυννέφιασε και χιόνισε πάλι για λίγη ώρα κανονικότατα.
Σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει γεννηθεί μετά το ΄87, να έχει δει τον Ταύγετο τόσο πολύ χιονισμένο.
Πάντως, αν κάποιος αναγνώστης έχει φωτογραφίες από αυτόν τον χιονιά, θα τον παρακαλούσαμε να ανεβάσει κάποιες φώτος.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες

Η κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας που έβαλε τη χώρα στο ψυγείο και έδωσε σημαντικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και ανατολικά της χώρας επηρέασε σημαντικά όπως αναμενόταν και τη Μεσσηνία. Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν ήταν ιδιαίτερα χαμηλές και σε συνδυασμό με τους ισχυρότατους ανέμους βόρειας συνιστώσας δημιούργησαν προβλήματα σε καλιέργειες του νομού. Δυστυχώς όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν συνοδεύτηκαν από χιονοπτώσεις στο νομό. Αν και οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα χαμηλές και ικανές να υποστηρίξουν χιονοπτώσεις μέχρι και τη θάλασσα δυστυχώς απουσίαζε ο υετός. Αιτία ήταν η τελική θέση των συστημάτων που έστρεψαν τους ανέμους σε βορειοανατολικούς οι οποίοι στην περιοχή μας δρουν ως ξηροί καταβατικοί άνεμοι. Αποτελέσμα όπως έδειξαν και οι μετεωρολογικοί σταθμοί μας ήταν οι πολύ χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας και κατά συνέπεια η απουσία μηχανισμού δημιουργίας υετού. Εν τέλει ο χιονιάς περιορίστηκε στον ορεινό όγκο του Ταυγέτου με περιορισμένες όμως χιονοπτώσεις σε σχέση με τη δυναμική της ψυχρής εισβολής.
Παρ' όλη την απουσία χιονοπτώσεων κρατάμε τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ για πολλούς από τους σταθμούς μας. Συγκεκριμένα οι ελάχιστες θερμοκρασίες που καταγράφησαν ήταν:

Ταύγετος: -9.4 deg. C
Κορομηλιά: -1.8 deg. C
Γαργαλιάνοι: -0.3 deg. C
Πύλος-Γιάλοβα: 0.4 deg C
Καλαμάτα: 0.9 deg. C
Πεταλίδι: 1.8 deg. C

Να σημειώσουμε ότι στον Ταύγετο οι -9.3 βαθμοί Κελσίου καταγράφησαν με θυελλώδη άνεμο που κατέβαζε την αίσθηση ψύχους (wind chill) στους -16 βαθμούς!! Πραγματικά αντίξοες συνθήκες. Ανάλογα την τοπογραφία σε πολλά μέρη του νομού οι θερμοκρασίες ενδέχεται να έπεσαν ακόμα περισσότερο. Ενδεικτικά αναφέρουμε αναστροφική περιοχή σε απόσταση μικρότερη του 1 km από τον σταθμό των Γαργαλιάνων κατέγραψε θερμοκρασία -6 βαθμούς Κελσίου.

Θερμοκρασίες στο νομό τα ξημερώματα 2:00 πμ της Τετάρτης 9/3.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Χαμένο μέσα στο σύννεφο

Από το αρχείο του σταθμού του Τουριστικού Ταυγέτου και από τις web κάμερες που λειτουργούν εκεί στη γνωστή διεύθυνση http://www.weather-messinia.gr/taygetos/
βλέπουμε ότι εδώ και τέσσερις σχεδόν ημέρες(και έπεται συνέχεια) από τις 04:00 τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου, με μόνο ένα διάστημα 12 ωρών της 5ης μαρτίου, η περιοχή είναι χαμένη μέσα σε ενα πυκνό πέπλο ομίχλης με την τιμή της σχετικής υγρασίας να είναι "κολλημένη" στο 100%, ως είθισται σε περιπτώσεις ομίχλης.


Παρατηρείστε και το 24ωρο γράφημα της σχετικής υγρασίας, που είναι μια ευθεία γραμμή στην τιμή 100%, που σημαίνει ότι ο αέρας είναι κορεσμένος σε υδρατμούς και κυριαρχεί ομίχλη.


Το φαινόμενο είναι πολύ συχνό για την περιοχή και οφείλεται κυρίως στην μίξη θερμότερων και υγρότερων αερίων μαζών που έρχονται στα μεσαία και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας από τις δυτικότερες περιοχές και τον Μεσσηνιακό κόλπο, με τις ψυχρότερες που έρχονται από τα ανατολικότερα με τους Βορειοανατολικούς ανέμους.
Άλλες φορές, οφείλεται καθαρά στους υγρούς και θερμούς ΝΔ ανέμους που ανεβαίνοντας το βουνό ψύχονται και υγροποιούνται.
Όπως και να έχει, είναι όμορφο το τοπίο, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατα την οδήγηση.
Επιπλέον προσοχή χρειάζεται από αύριο που θα ενισχυθούν ιδιαίτερα οι Βορειοανατολικοί άνεμοι, θα χιονίσει, ενώ θα υπάρξει και ισχυρός παγετός.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Υψηλές θερμοκρασίες πριν την μεγάλη πτώση!!!

Υψηλές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν σήμερα Σάββατο 5 Μαρτίου στο νομό με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στην πόλη της Καλαμάτας με 18,4 C ενώ σε έναν δεύτερο αισθητήρα στα 2μ. πανω απο το έδαφος καταγράφηκε η θερμοκρασία των 20,0 C!!!Στην περιοχή των Γαργαλιάνων και σε υψόμετρο 300μ. η θερμοκρασία αγγιξε τους 17,4 C ενω στα 500μ. του χωριού της Κορομηλιάς τους 18,4 C!!!Κυριολεκτικά ανοιξιάτικες θερμοκρασίες!!!
Πρέπει να τονιστεί οτι γενικά τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία ειναι υψηλότερη από αυτή των ανατολικών περιοχών της χώρας μας, γεγονός που οφείλεται στους ανατολικούς-νοτιοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή μας και είναι θερμότεροι από τους Βόρειους-Βορειοανατολικούς που πνέουν στα ανατολικά αυτές τις μέρες.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τη σημερινή θερμοκρασία στην πόλη της Καλαμάτας:



Ενώ αυτό δείχνει τη θερμοκρασία στο Γκάζι στο κέντρο ουσιαστικά της Αθήνας:



Μέγιστη θερμοκρασία στους 12,5 C στην Αθήνα, τη στιγμή που στην Καλαμάτα είχε 18,4 C, διαφορά που αγγίζει τους 6 βαθμούς, κάτι που το καταλαβαίνουν πολύ έντονα όσοι ταξιδεύουν είτε προς την μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Από Δευτέρα όμως και κυρίως το απόγευμα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μεγάλη πτώση και στην περιοχή της Μεσσηνίας και χιόνια σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα, θα κάνουν την εμφάνιση τους τα ξημερώματα της Τρίτης, φαινόμενα που το πρωί, θα σταματήσουν στα Δυτικά του νομού και θα περιοριστούν στον ορεινό όγκο του Ταυγέτου, ίσως ομως να υποτροπιάσουν λίγο και προς την περιοχή της πόλης της Καλαμάτας προς το απόγευμα και να δει κάποιες νιφάδες ακόμα και η πόλη!!!
Δεν θα είναι όμως κάτι το παράξενο, γιατί πρόσφατα, εκτός από τον Μάρτιο του ΄87, έχει χιονίσει για λίγο μέσα στην πόλη, το πρωινό της 24ης Μαρτίου του 2003!!!
Γενικά όμως, ο Μάρτιος στην περιοχή εχει συχνά πυκνές χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα χιόνια στην περιοχή!!!
Το χειρότερο όμως είναι ο παγετός που θα ακολουθήσει από την Τετάρτη και θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην περιοχή και στις αγροτικές καλλιέργειες.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Χιόνια και στη Μεσσηνία!!!

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει όλη τη χώρα από την Καθαρά Δευτέρα αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και το νομό μας. Μπορεί η Μεσσηνία να μη δέχεται συχνά την επισκέψη του χιονιά όμως οι επερχόμενες πολικές θερμοκρασίες δεν θα κάνουν διακρίσεις μεταξύ νότιας και βόρειας χώρας. Επομένως ήδη από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι που θα ρίξουν αισθητά τη θερμοκρασία στο νομό. Σημαντικές χιονοπτώσεις και χιονόστρωση αναμένεται στις υψηλότερες κορυφές του νομού ήδη από τη Δευτέρα μιας και οι βροχοπτώσεις θα είναι και αυτές παρούσες στο νομό. Την Τρίτη η θερμοκρασία θα συνεχίσει να πέφτει και θα φλερτάρει με τους 0 βαθμούς στις ημιορεινές περιοχές του νομού. Το πρωί της Τρίτης ενδέχεται και οι πιο πεδινές περιοχές του νομού να δουν νιφάδες χιονιού ή χιονόνερο. Απ' ότι φαίνεται όμως οι βροχοπτώσεις που θα εξελίσσονταν σε χιονόπτωση ανέμενεται να περιοριστούν από το μεσημέρι της Τρίτης. Έτσι πιθανότατα δεν θα ζήσουμε μια επανάληψη του Μάρτη του 1987 όπου πεδινές περιοχές του νομού δέχτηκαν αξιόλογες χιονοπτώσεις. Παρ 'όλα αυτά το κρύο θα επιμείνει και η θερμοκρασία αναμένεται να γίνει ελάχιστη τα ξημερώματα της Τετάρτης. Εξαίρεση αποτελεί ο ορεινός όγκος του Ταύγετου όπου αναμένονται σφοδρές χιονοπτώσεις καθόλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Επεισόδια παγετού είναι δυνατόν να πλήξουν καλιέργειες σε όλο το νομό γι' αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους αγρότες. Βελτίωση του καιρού και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τετάρτη.
Παρακολουθείστε ζωντάνα την εξέλιξη της κακοκαιρίας από το www.weather-messinia.gr. Για οποιαδήποτε καιρική εξέλιξη της επερχόμενης πολύ σημαντικής κακοκαιρίας θα ενημερώσουμε με νεότερη ανάρτησή μας.


Φωτογραφία από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στην κορυφή Αγιά του όρους Αιγάλεω (περίπου 1100μ υψόμετρο) μετά από μια πιο ήπια κακοκαιρία του φετινού Γενάρη. Η φωτογραφία δείχνει τη δυναμική των ορεινών και της κεντρικής Μεσσηνίας όπου μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού αναμένονται στην επερχόμενη σφοδρότερη κακοκαιρία του φετινού Χειμώνα.

Ζωντανά η κορυφή Αγιά από τους Γαργαλιάνους: http://users.otenet.gr/~elo4125/video.jpg
Πηγή φωτογραφίας: www.panoramio.com/user/1709526

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Υδροστρόβιλος στον Μεσσηνιακό Κόλπο

Το σούρουπο της 16ης Φεβρουαρίου, παρατηρήθηκε υδροστρόβιλος(ανεμοστρόβιλος που παρατηρείται πάνω από τη θάλασσα είναι ο υδροστρόβιλος) μέσα στον Μεσσηνιακό κόλπο.Σημείο παρατήρησης ήταν η Βέργα, με θέα προς Πεταλίδι και το βουνό του Λυκόδημου.









Γενικά, είναι σχετικά ακίνδυνοι οι υδροστρόβιλοι, ωστόσο σε λίγες περιπτώσεις μπορεί και να βγουν στην στεριά και να μετατραπούν σε ανεμοστρόβιλους ξηράς, οι οποίοι είναι σαφώς πιο επικίνδυνοι και προκαλούν τοπικά σημαντικές ζημιές.
Από τη φωτογραφία μπορούμε να διαπιστώσουμε οτι είναι στη φάση διάλυσης, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να απεικονιστεί ένας υδροστρόβιλος γιατί γενικά κρατάει λίγα μόνο λεπτά.
Τις φωτογραφίες μας τις έστειλε ο Γερμανός φίλος Ulrich Meyn και τον ευχαριστούμε θερμά γι αυτό και παρακαλείται όποιος παρατηρεί παράξενα μετεωρολογικά φαινόμενα στην περιοχή, τουλάχιστον ας μας το αναφέρει και εάν υπάρχει και οπτικοακουστικό υλικό, μπορεί εάν επιθυμεί να μας το δώσει και να το δημοσιεύσουμε σε αυτόν τον ιστοχώρο.