Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Υψηλές θερμοκρασίες πριν την μεγάλη πτώση!!!

Υψηλές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν σήμερα Σάββατο 5 Μαρτίου στο νομό με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στην πόλη της Καλαμάτας με 18,4 C ενώ σε έναν δεύτερο αισθητήρα στα 2μ. πανω απο το έδαφος καταγράφηκε η θερμοκρασία των 20,0 C!!!Στην περιοχή των Γαργαλιάνων και σε υψόμετρο 300μ. η θερμοκρασία αγγιξε τους 17,4 C ενω στα 500μ. του χωριού της Κορομηλιάς τους 18,4 C!!!Κυριολεκτικά ανοιξιάτικες θερμοκρασίες!!!
Πρέπει να τονιστεί οτι γενικά τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία ειναι υψηλότερη από αυτή των ανατολικών περιοχών της χώρας μας, γεγονός που οφείλεται στους ανατολικούς-νοτιοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή μας και είναι θερμότεροι από τους Βόρειους-Βορειοανατολικούς που πνέουν στα ανατολικά αυτές τις μέρες.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τη σημερινή θερμοκρασία στην πόλη της Καλαμάτας:



Ενώ αυτό δείχνει τη θερμοκρασία στο Γκάζι στο κέντρο ουσιαστικά της Αθήνας:



Μέγιστη θερμοκρασία στους 12,5 C στην Αθήνα, τη στιγμή που στην Καλαμάτα είχε 18,4 C, διαφορά που αγγίζει τους 6 βαθμούς, κάτι που το καταλαβαίνουν πολύ έντονα όσοι ταξιδεύουν είτε προς την μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Από Δευτέρα όμως και κυρίως το απόγευμα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μεγάλη πτώση και στην περιοχή της Μεσσηνίας και χιόνια σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα, θα κάνουν την εμφάνιση τους τα ξημερώματα της Τρίτης, φαινόμενα που το πρωί, θα σταματήσουν στα Δυτικά του νομού και θα περιοριστούν στον ορεινό όγκο του Ταυγέτου, ίσως ομως να υποτροπιάσουν λίγο και προς την περιοχή της πόλης της Καλαμάτας προς το απόγευμα και να δει κάποιες νιφάδες ακόμα και η πόλη!!!
Δεν θα είναι όμως κάτι το παράξενο, γιατί πρόσφατα, εκτός από τον Μάρτιο του ΄87, έχει χιονίσει για λίγο μέσα στην πόλη, το πρωινό της 24ης Μαρτίου του 2003!!!
Γενικά όμως, ο Μάρτιος στην περιοχή εχει συχνά πυκνές χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα χιόνια στην περιοχή!!!
Το χειρότερο όμως είναι ο παγετός που θα ακολουθήσει από την Τετάρτη και θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην περιοχή και στις αγροτικές καλλιέργειες.

7 σχόλια:

  1. είχε χιονίσει και το 2004 (13 φεβ.) αλλα και το 2006 σε μια εξαρση (24 ιαν.)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστά, απλώς αναφέρθησαν οι χιονιάδες του Μαρτίου.
    Να συμπληρώσω επίσης ότι είχε χιονίσει στις 4 Ιανουαρίου 2002, στις 13-14 Φεβρουαρίου του 2004 είχε και μικρή χιονοκάλυψη και πολυ χαμηλές θερμοκρασίες και επίσης χιόνισε στις 17-18 Φεβρουαριου του 2008.
    Εκτιμώ οτι και την περασμένη Τρίτη νωρίς το πρωί, ενδεχομένως να έπεσαν λίγες αερομεταφερόμενες νιφάδες από τον Ταύγετο κυρίως στις ανατολικές περιοχές της πόλης.
    Πάντως είναι πολύτιμες και οι αναφορές σας και ιδιαίτερα το φωτογραφικό υλικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αχ μακάρι να είχα υλικό... απλά είμαι 15 και τότε δεν πολυκαταλάβαινα... 17 φεβρουαρίου δεν θυμάμαι τίποτα, ίσως επειδή μένω στη νότια πλευρά της πόλης (πάρκο ΟΣΕ). πάντως παλαιότερα που έμενα πιο βόρεια, στον αγ.νικόλαο, θυμάμαι σε τέτοιου τύπου κακοκαιρίες οι αερομεταφερόμενες νιφάδες απο τον ταύγετο ήταν σχεδόν αναπόσπαστο χαρακτηρηστικό, μαζί με τους πολύ μεγάλης έντασης ψυχρούς ΒΑ ανέμους εκ ταυγέτου. το 2002 βρισκόμουν Αθήνα, και έτσι έζησα εκεί την χιονοτρέλα. θυμάμαι ξημερώματα 14ης φεβρουαριου πάντως παγετό, η πόρτα του αυτοκινήτου δεν άνοιγε, καθώς και λιμνούλες που μαζέυουν νερό από τις βροχές είχαν παγώσει. και επίσης, την πανέμορφη και μοναδική εικόνα του όρους καλάθι που αντίκρισα όταν άνοιξα τα μπατζούρια εκείνο το πρωινό! ας ελπίσουμε ο επόμενος χειμώνας να επιφυλλάσει μέρες χιονιού για την πόλη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ά, και επειδή πρόσφατα άρχισα να ασχολούμαι με μετεωρολογία, οι "ιδανικές" συνθήκες για χιόνι στην Καλαμάτα, δεν θα ήταν, μετα το πέρασμα ενός ανατολικοπροσήνεμου χιονιά, με αντικυκλώνα στα βόρειά μας, η δημιουργία χαμηλού στο νότιο θαλλάσιο χώρο της ελλάδας? τύπου 1987 δηλαδή.

    να είσαι καλά και τρομερή δουλειά με το site!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To 1987 νομιζω δεν ειχε χαμηλο στα νοτια, αλλα διαδοχικα που ερχοταν απο τα δυτικα μας, εμα αντικυκλωνα στα ΒΔ της Ηπειρου, στο τελος βεβαια το χαμηλο πηγε και εκατσε στην Κυπρο, για αυτο και επικρατησε χιονιας ανατολικοπροσηνεμων.
    Ο καλυτερος χιονιας για την περιοχη ειναι αντικυκλωνας στη ΒΔ Ευρωπη και κινηση χαμηλου προς ΒΑ και ΜΑυρη θαλασσα και οχι προς Κυπρο, τοτε εχουμε ΒΔ ανεμους και οχι ΒΑ που ειναι καταβατες, με αυτον τον τυπο καιρου, ριχνει ανετα μεχρι τα 200μ υψομετρο ειδικα προς τα Κεντρο-Δυτικα του νομου, με λιγο πιο εντονη ψυχρη εισβολη το φερνει μεχρι τη θαλασσα.
    Τρεις εβδομαδες μετα το διημερο της 24-25ης Ιανουαριου 2006 που το χαμηλο ηταν στα ΝΔ και οι ανεμοι ΒΑ, ακολουθησε μια κακοκαιρια που το χαμηλο κινηθηκε απο Δυτικα της Μεσσηνας και περασε ακριβως απο πανω της και αφησε πολυ περισσοτερο χιονι στην περιοχη, απλως ειχε 3 βαθμους μεγαλυτερη θερμοκρασια και ετσι το χιονι ξεκινουσε απο τα 300-400 μετρα και πανω.
    Καθε σχολιο ή παρατηρηση οποιουδηποτε ειναι ευπροσδεκτη και πολυ χρησιμη να κατανοησουμε τον καιρο της περιοχης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πράγματι, θυμάμαι και στις 17 δεκεμβρίου αυτού του χειμώνα, που είχε μια δίωρη έξαρση το μεσημέρι, με χαμηλό στην μαύρη θάλασσα με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες (6C έλεγε το θερμόμετρο στη βεράντα μου), δυνατή βροχή και χαμηλή ορατότητα, που όταν διαλύθηκε η "ομίχλη" και σταμάτησε η βροχή η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ψυχρή, με το καλάθι και τον δυτικό ταϋγετο κάτασπρο, με χιόνι που έλιωσε σχεδόν αμέσως λόγω θερμοκρασιών. βέβαια στο τουριστικό όχι τόσο γρήγορα. και το φεβρουάριο του 2004 απ'ότι βλέπω στα αρχεία το χαμηλό βρισκόταν ακριβώς στα νότια της μαύρης θάλασσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από ioka72:
    Ειναι ακόμα και άλλοι χιονιάδες οι οποίοι αγγιξαν την Καλαμάτα, αρκετές φορές μεχρι το 85 που θυμάμαι.
    Ο πρωτος που θυμαμαι ηταν νομιζω στις 4 Ιανουαριου 1979 με αρκετα πυκνη χιονοπτωση μεσα στην Καλαματα και χιονοστρωση μονο στις γωστες επιαφανειες.
    Η δευτερη στις 31 Δεκεμβριου 1982 , ξημερωματα που λεγαμε τα καλαντα, ασθενης στην πολη, με ΒΑ ανεμο και το στρωσε αμεσως μεχρι τα Λεικα απο ο,τι θυμαμαι, ενω θυμαμαι καποιες αλλες φορες μεσα στον φεβρουαριο, που βλεπαμε το Καλαθι να ειναι κατασπρο μεχρι τη βαση του.
    Θα κοιταξω να βρω δυο φωτογραφιες του Καλαθιου-κορομηλιων και Πελενιτσας, ολων των κορυφων δηλαδη ανατολικα της πολης, να δεις το ποσό της χιονοπτωσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή