Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Χαμένο μέσα στο σύννεφο

Από το αρχείο του σταθμού του Τουριστικού Ταυγέτου και από τις web κάμερες που λειτουργούν εκεί στη γνωστή διεύθυνση http://www.weather-messinia.gr/taygetos/
βλέπουμε ότι εδώ και τέσσερις σχεδόν ημέρες(και έπεται συνέχεια) από τις 04:00 τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου, με μόνο ένα διάστημα 12 ωρών της 5ης μαρτίου, η περιοχή είναι χαμένη μέσα σε ενα πυκνό πέπλο ομίχλης με την τιμή της σχετικής υγρασίας να είναι "κολλημένη" στο 100%, ως είθισται σε περιπτώσεις ομίχλης.


Παρατηρείστε και το 24ωρο γράφημα της σχετικής υγρασίας, που είναι μια ευθεία γραμμή στην τιμή 100%, που σημαίνει ότι ο αέρας είναι κορεσμένος σε υδρατμούς και κυριαρχεί ομίχλη.


Το φαινόμενο είναι πολύ συχνό για την περιοχή και οφείλεται κυρίως στην μίξη θερμότερων και υγρότερων αερίων μαζών που έρχονται στα μεσαία και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας από τις δυτικότερες περιοχές και τον Μεσσηνιακό κόλπο, με τις ψυχρότερες που έρχονται από τα ανατολικότερα με τους Βορειοανατολικούς ανέμους.
Άλλες φορές, οφείλεται καθαρά στους υγρούς και θερμούς ΝΔ ανέμους που ανεβαίνοντας το βουνό ψύχονται και υγροποιούνται.
Όπως και να έχει, είναι όμορφο το τοπίο, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατα την οδήγηση.
Επιπλέον προσοχή χρειάζεται από αύριο που θα ενισχυθούν ιδιαίτερα οι Βορειοανατολικοί άνεμοι, θα χιονίσει, ενώ θα υπάρξει και ισχυρός παγετός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου