Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Αποτίμηση της τελευταίας κακοκαιρίας για το νομό Μεσσηνίας

Καθώς το σύστημα που έδωσε την τελευταία κακοκαιρία στη χώρα μας έχει απομακρυνθεί, μπορούμε να κάνουμε την απότιμηση για τα ύψη βροχοπτώσεων και τα φαινόμενα που άφησε στο νομό Μεσσηνίας. Παραθέτουμε αρχικά τα ύψη βροχόπτωσης που καταγράφησαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του weather-messinia.gr:

Καλαμάτα 93,4 mm
Tαύγετος 91,0 mm
Γαργαλιάνοι 77,2 mm
Κορομηλιά 70,4 mm

Να σημειώσουμε ότι οι παραπάνω τιμές είναι σχετικά υψηλές για ένα καιρικό σύστημα που επηρέασε όμως αρκετές μέρες τον καιρό στην περιόχη μας. Το ύψος νερού που έπεσε ανά ημέρα κυμάνθηκε στις φυσιολογικές τιμές που έχουμε για αυτού του τύπου τις Φθινοπωρινές κακοκαιρίες. Λόγω της πολυήμερης παρουσίας και της αργής κίνησής του συστήματος οι παραπάνω ποσότητες νερού που έπεσαν έκαναν τον μηνιαίο υετό να ξεπεράσει τη μέση τιμή του για τον μήνα Οκτώβριο. Άλλωστε βρισκόμαστε μόλις στα 2/3 του μήνα με πιθανές βροχές μπροστά μας όπως θα δούμε παρακάτω.
Τα φαινόμενα που είχαμε στον νομό Μεσσηνίας ήταν έντονα. Καταγράφουμε αρχικά την εμφάνιση του ανεμοστρόβιλου στην παραλία της Καλαμάτας όπου οι ζημιές που άφησε δείχνουν την ένταση του φαινομένου αν και ευτυχώς ήταν αρκετά περιορισμένο τοπικά και χρονικά. Επίσης στα αξιοσημείωτα φαινόμενα η μεγάλη ραγδαιότητα που κατέγραψε ο σταθμός της Καλαμάτας στα 274,2 mm/hr και κάποιες μεμονωμένες χαλαζοπτώσεις που αναφέρθηκαν στον νομό. Τέλος αναφέρουμε τους θυελλώδεις νοτιάδες που άγγιξαν τα 9 Bf στον σταθμό των Γαργαλιάνων την Τρίτη. Πραγματικά πολύ μεγάλη ένταση για νότιο άνεμο στην περιοχή μας.
Παρουσιάζουμε κάποιες χαρακτηριστικές απεικονίσεις της κακοκαιρίας που αποτύπωσαν οι κάμερες:

Ταύγετος

Καλαμάτα

Καλαμάτα


Καλαμάτα Παραλία


Γαργαλιάνοι


Καλαμάτα από Βέργα


Καλαμάτα προς δυτικά:

Όσο αναφορά τις επόμενες μέρες ο καιρός θα βελτιωθεί, οι βροχοπτώσεις θα σταματήσουν και η ψύχρα το βράδυ θα αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Με βάση τα τρέχουσα στοιχεία νέα κακοκαιρία με βροχές φαίνεται να επηρεάζει την περιοχή μας από τη Δευτέρα.
Για οποιαδήποτε νέα σημαντική καιρική εξέλιξη θα ενημερώσουμε με νέα ανάρτησή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου