Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Τέλη Μαίου με καταιγίδες


Ασυνήθιστο δεν είναι για τη περιοχή και την εποχή, αλλά γενικώς συνηθίζονται μέχρι τα μέσα του μήνα, αντιθέτως όμως φέτος από τα μέσα του μήνα και μετά, παρουσιάζεται έξαρση με συνέπεια να έχουμε ξεπεράσει τα μέσα χιλιοστά σε ύψος βροχής κυρίως στα ανατολικά τμήματα του νομού και στις περιοχές πλησίον του Ταυγέτου.Ωστόσο και στις 29-30 Μαίου σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις και καταιγίδες που ενδεχομένως σε καποιες καλλιέργειες να σημειώθηκαν κάποιες ζημιές και σε πιο δυτικές περιοχές του νομού. Αιτία δεν ήταν κάποιο βαρομετρικό χαμηλό όπως οι περισσοτεροι άνθρωποι ξέρουν ότι φέρνει βροχές, αλλά η θερμική αστάθεια, φαινόμενο που θα εξηγήσουμε κάποια άλλη στιγμή εκτενέστερα.

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε και έναν κεραυνό να πέφτει στην ανατολική πλευρά της πόλης της Καλαμάτας, με τα 30,8 χλσ βροχής που έριξε σε μόνο λίγη ώρα, ποσότητα που πέφτει κατά μέσο όρο, όλον τον μήνα σύμφωνα με τα στατιστικά και κλιματολογικά στοιχεία της ΕΜΥ στο αεροδρόμιο της πόλης τα τελευταία 50 περίπου χρόνια!!!

Και στο Τουριστικό του Ταϋγέτου έχει ρίξει αρκετές βροχές τις τελευταίες ημέρες που είναι πολύ σημαντικές να διατηρηθεί η χλωρίδα του σε τέτοια κατάσταση ώστε να μην είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιών. Ας ευχηθούμε να συνεχίσει ανάλογα ο καιρός για το πολύπαθο βουνό μας!



Στη διπλανή φωτογραφία από το www.sat24.com, απεικονίζεται η κατάσταση των νεφών πάνω από τον Ελλαδικό χώρο το απόγευμα της 29/05/11 και στην Πελοπόννησο ειδικότερα, όπου υπάρχουν πολλοί πυρήνες καταιγίδων.

Μάλιστα η εντονότερη στην Ελλάδα παρατηρήθηκε στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας με 35,4 χλσ και μετά η Καλαμάτα με τα 30,8 χλσ.

Το βασικό ερώτημα είναι όμως αν θα καλοκαιριάσει, πράγμα το οποίο δεν μπορούμε να το ξέρουμε με εγγύηση, προσωπική γνώμη είναι οτι δε θα δούμε ακραία μεγάλες τιμές θερμοκρασίας, αλλά αντιθέτως θα έχουμε και αρκετές βροχούλες σε ηπειρωτικές περιοχές..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου