Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Επιτέλους Βρέχει!

Σημαντικά ύψη βροχής καταγράφονται από τα ξημερώματα της Παρασκευής 21/1 στο νομό Μεσσηνίας. Το σύστημα που επηρεάζει με βροχές κυρίως τη δυτική χώρα φάνηκε αρκετά γεναιόδωρο με τη Μεσσηνία που ήταν και στις περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης. Στους περισσότερους σταθμούς η βροχή κυμάνθηκε κοντά στα 30 mm. Οι παραπάνω ποσότητες κυρίως στα δυτικά του νομού έπεσαν με χαμηλές σχετικά τιμές ραγδαίοτητας, γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς αφ'ενός δεν προκαλούνται καταστροφές και προβλήματα αφ'ετέρου εμπλουτίζεται πιο αποτελεσματικά ο υδροφόρος ορίζοντας.
Οι παραπάνω ποσότητες βροχόπτωσης για την περιοχή δεν αξιολογούνται ως ιδιαίτερα μεγάλες, αλλά μάλλον ως καλές ποσότητες μια φθινοπωρινής ή ανοιξιάτικής βροχερής ημέρας. Παρόλα αυτά οι ποσότητες αυτές κρίνονται σημαντικές καθώς ακολουθούν μια μακρά περίοδο δυστοκίας σε βροχόπτωση που χαρακτήρισε όλο το προηγούμενο έτος. Οι μέρες με ανάλογα ύψη βροχόπτωσης στο 2010 ήταν μάλλον σπάνιες, γι' αυτό και θέλουμε να ελπίζουμε σε καλύτερη συνέχεια. Όπως και να έχει πάντως ή ποσότητα νερού που έπεσε είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Υπενθυμίζουμε ότι 30 mm αντιστοιχούν σε 30 τόνους νερού ανά στρέμμα ή ισοδύναμα 30 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο. Δεδομένου ότι όπως δείχνει και ο χάρτης οι βροχές απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος του νομού, αναλογιστείτε τις ποσότητες νερού που δέχτηκε το έδαφος της Μεσσηνίας.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι βροχές θα εξασθενήσουν σημαντικά και ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα μιας και από την Τρίτη το κρύο και οι ισχυροί βοριάδες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού. Γενικά φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μία άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο με διάρκεια και με τον Χειμώνα να δηλώνει παρών.

Πηγή χάρτη: www.metar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου