Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Νέα επιδείνωση του καιρού

Με ενδιαφέρον συνεχίζει να κυλάει ο καιρός το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη. Μετά από μια προηγούμενη βροχερή εβδομάδα οι βροχές έδωσαν τη θέση τους στο κρύο. Τις τελευταίες δύο ημέρες όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση το κρύο έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό και καταγράφονται αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και στη Μεσσηνία. Οι ελάχιστες που καταγράφουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί μας κυμαίνονται κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου ενώ σε Ταύγετο και Κορομηλιά καταγράφονται και αρνητικές θερμοκρασίες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ασθενείς ανέμους και τον αίθριο ουρανό ευνόησαν επίσης την εμφάνιση παγετού και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Γρήγορα όμως το σκηνικό του καιρού αλλάζει, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και ήδη από την Παρασκευή τα ξημερώματα νέες βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο νομό. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα και θα συνοδεύονται από θυελλώδεις νότιους ανέμους που ενδέχεται στα δυτικά του νομού να αγγίξουν και τα 9 μποφόρ. Ήδη η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και προειδοποιεί για ισχυρές καιταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους στα δυτικά της χώρας. Το ύψος βροχόπτωσης τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανέλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα στο νομό και ας ελπίσουμε ότι θα συνοδεύεται από χαμηλές τιμές ραγδαιότητας που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα. Έτσι ο Ιανουάριος προβλέπεται να κλείσει με ύψη βροχόπτωσης φυσιολογικά για την εποχή αλλά ιδιαίτερα πολύτιμα για την επερχόμενη θερινή περιόδο.

Το καιρικό ενδιαφέρον όμως δε σταματά στον Γενάρη αφού ήδη από τις πρώτες ημέρες ο Φλεβάρης αναμένεται να δείξει τα δόντια του με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις στα ορεινά της χώρας και πιθανότητα χιονοπτώσεων ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής ανατολικής χώρας. Ο επερχόμενος χιονιάς έχει δυναμική να επηρεάσει ακόμα και ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μεσσηνίας πέρα από τον συνήθη ύποπτο Ταύγετο όμως είναι πολύ νωρίς για ασφαλείς προγνώσεις. Για τα επερχόμενα θα ενημερώσουμε σε επόμενη ανάρτηση όταν θα έχουν διαφανεί οι ακριβείς προθέσεις του καιρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου