Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Τέλη Μαίου με καταιγίδες


Ασυνήθιστο δεν είναι για τη περιοχή και την εποχή, αλλά γενικώς συνηθίζονται μέχρι τα μέσα του μήνα, αντιθέτως όμως φέτος από τα μέσα του μήνα και μετά, παρουσιάζεται έξαρση με συνέπεια να έχουμε ξεπεράσει τα μέσα χιλιοστά σε ύψος βροχής κυρίως στα ανατολικά τμήματα του νομού και στις περιοχές πλησίον του Ταυγέτου.Ωστόσο και στις 29-30 Μαίου σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις και καταιγίδες που ενδεχομένως σε καποιες καλλιέργειες να σημειώθηκαν κάποιες ζημιές και σε πιο δυτικές περιοχές του νομού. Αιτία δεν ήταν κάποιο βαρομετρικό χαμηλό όπως οι περισσοτεροι άνθρωποι ξέρουν ότι φέρνει βροχές, αλλά η θερμική αστάθεια, φαινόμενο που θα εξηγήσουμε κάποια άλλη στιγμή εκτενέστερα.

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε και έναν κεραυνό να πέφτει στην ανατολική πλευρά της πόλης της Καλαμάτας, με τα 30,8 χλσ βροχής που έριξε σε μόνο λίγη ώρα, ποσότητα που πέφτει κατά μέσο όρο, όλον τον μήνα σύμφωνα με τα στατιστικά και κλιματολογικά στοιχεία της ΕΜΥ στο αεροδρόμιο της πόλης τα τελευταία 50 περίπου χρόνια!!!

Και στο Τουριστικό του Ταϋγέτου έχει ρίξει αρκετές βροχές τις τελευταίες ημέρες που είναι πολύ σημαντικές να διατηρηθεί η χλωρίδα του σε τέτοια κατάσταση ώστε να μην είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιών. Ας ευχηθούμε να συνεχίσει ανάλογα ο καιρός για το πολύπαθο βουνό μας!



Στη διπλανή φωτογραφία από το www.sat24.com, απεικονίζεται η κατάσταση των νεφών πάνω από τον Ελλαδικό χώρο το απόγευμα της 29/05/11 και στην Πελοπόννησο ειδικότερα, όπου υπάρχουν πολλοί πυρήνες καταιγίδων.

Μάλιστα η εντονότερη στην Ελλάδα παρατηρήθηκε στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας με 35,4 χλσ και μετά η Καλαμάτα με τα 30,8 χλσ.

Το βασικό ερώτημα είναι όμως αν θα καλοκαιριάσει, πράγμα το οποίο δεν μπορούμε να το ξέρουμε με εγγύηση, προσωπική γνώμη είναι οτι δε θα δούμε ακραία μεγάλες τιμές θερμοκρασίας, αλλά αντιθέτως θα έχουμε και αρκετές βροχούλες σε ηπειρωτικές περιοχές..

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η Καταιγίδα στην Καλαμάτα της 12/05/2011

Όπως ήταν αναμενόμενο, ισχυρή καταιγίδα κτύπησε την πόλη της Καλαμάτας και τα περίχωρά της.

Στην πόλη μέσα, σημειώθηκαν 21 χιλιοστά βροχής, όταν για τον Μάιο ο μέσος μηνιαίος όρος για το αεροδρόμιο της πόλης είναι στα 30 περίπου χιλιοστά, ενώ την ίδια μέρα στο αεροδρόμιο σημειώθηκαν 8.9 χιλιοστά και στο Τουριστικό Ταυγέτου 9,6 χιλ.!

Αξιοσημείωτο επίσης είναι και το χαλάζι που παρατηρήθηκε στα Ανατολικά και κυρίως Βορειοανατολικά σημεία της πόλης, όπου και δημιουργήθηκε και στρώμα απο χαλάζι στο έδαφος!

Ήταν καταιγίδα που δημιουργήθηκε από θερμική αστάθεια και θα φανεί στα αμέσως δύο επόμενα βίντεο που φτιάχθηκαν με εικόνες απο δυο κάμερες καιρού της Καλαμάτας.

Αυτής που σκοπεύει Βορειοδυτικά, είναι το βίντεο που ακολουθεί.


Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά, θα δούμε την κίνηση των μέσων νεφών που βρίσκονται στα 1500 με 2000 μέτρα, από δυτικά-βορειοδυτικά προς ανατολικά, που σημαίνει ότι οι άνεμοι σε εκείνο το ύψος είχαν την ανάλογη διεύθυνση.

Αυτή η κίνηση από μόνη της, τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, δύσκολα δίνει βροχή ή καταιγίδα στην περιοχή, αλλά αν παρατηρήσουμε στο βίντεο, από την ώρα που αναγράφεται επάνω σε αυτό, γύρω στις 15:10, φαίνεται μια κίνηση απο τα Βορειοανατολικά της πόλης προς τα νότια-νοτιοδυτικά, αντίθετη προς την προηγούμενη, ενώ στα υψόμετρα άνω των 2000 μέτρων, η διεύθυνση του ανέμου, εξακολουθεί να ειναι Βορειοδυτικής συνιστώσας, ενώ στο έδαφος, από τις μετρήσεις του μετεωρολογικού σταθμού, ο άνεμος, έπνεε απο νότιες-νοτιονατολικές διευθύνσεις .Αυτή η λεγόμενη "διάτμηση" των ανέμων, είναι και η αιτία δημιουργίας της καταιγίδας και της εντυπωσιακής γραμμής λαίλαπας(Squall Line) που φαίνεται καθαρά στο βίντεο και έστρεψε τους ανέμους στην επιφάνεια τυ εδάφους σε ισχυρούς Βορειοανατολικούς, καθότι ακολουθούσαν την πορεία της λαίλαπας, με αποτέλεσμα και την κάθετη πτώση της θερμοκρασίας.

Στο παρακάτω βίντεο από την κάμερα που σκοπεύει στα Βορειοανατολικά φαίνεται και πάλι ότι η γραμμή λαίλαπας έρχεται από την περιοχή των "5 Δρόμων", κατά της 15:00 και ακολουθούν οι πυκνές "κουρτίνες βροχής", που άφησαν ισχυρή βροχή με δυνατούς και πυκνό χαλάζι οπως προείπαμε




Για τη νέα εβδομάδα, προβλέπεται αρχικά καλός καιρός, με λίγες συννεφιές που Δευτέρα και Τρίτη τοπικά θα είναι πιό πυκνές και θα σημειωούν ασθενείς εως μέτριες βροχές, αλλά από Τετάρτη, φαίνεται να επανέρχεται η αστάθεια και να σημειωθούν και πιο έντονες βροχές και η θερμοκρασία από τους 25-26 που θα φτάσει το Σαββατοκύριακο, να πέσει ακόμα και στους 20-21 C!!!